پیام رئیس دانشکده علوم و فنون نوین در مراسم استقبال از نودانشجویان

بسم الله الرحمن الرحیم

ابتدا لازم می دانم از طرف خود و همکارانم ترور ناجوانمردانه شهید محسن فخری‌زاده، عضو هیأت علمی دانشگاه امام حسین (ع)، محقق برجسته صنعت دفاعی کشور و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع را محکوم نموده و شهادات این استاد فرهیخته را خدمت ملت شریف ایران تبریک و تسلیت عرض می نماییم. مطمئنم جوانان و فرهیختگان دانشگاهی و مراکز پژوهشی که دل در گرو پیشرفت و امنیت این مرز بوم دارند تلاش خواهند کرد تا خلاء این مجاهد و محقق نستوه و سایر شهیدان گرانقدر میهن اسلامی ایران بیش از پیش پر شود.موفقیت شما دانشجویان گرامی در آزمون تحصیلات تکمیلی را تبریک عرض می کنیم و ورود شما به دانشکده علوم و فنون نوین را خوش آمد می گوییم. امیدواریم که دوره تحصیلی جدید را هم با موفقیت و سرافرازی پشت سر بگذارید و دانشکده بتواند دوران مطلوبی را در تحصیل دانش، بینش، خلاقیت، نظریه پردازی و ایده پردازی متفکرانه، پرورش فکری و فرهنگی و تسلط کافی به اخلاق علمی و حرفه ای برای شما عزیزان فراهم نماید. حال که با شیوع بحران بیماری کرونا سبک زندگی جهانیان تحت تاثیر قرار گرفته و فضای مجازی جای ارتباطات حضوری را گرفته است، قطعا ارتباطات مجازی با زندگی حقیقی تفاوت دارد و باید سبک زندگی در فضای مجازی را یاد بگیریم و بکوشیم از این فرصت به نحو احسن استفاده کنیم و این به ظاهر تهدید و دردسرهای آن را به فرصت ماندگار تبدیل کنیم. سازگاری و بهره گیری حداکثری مطلوب از روش های نوین آموزشی و از جمله روش های بر مبنای فناوری اطلاعات و ارتباطات مجازی، در دنیای امروز یکی از ضرورت های اساسی و برتری بخش در نظام های علمی و آموزشی جهان است که نیاز است در کشور خودمان با همت و تلاش شما جوانان عزیز و استادان گرامی به خوبی گسترش یابد و روش های سنتی آموزش و یادگیری را کنار بزنیم.

چند توصیه به دانشجویان گرامی:

1) برای کسب این صندلی ها و ورود به دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزش عالی کشور قطعا زحمات زیادی کشیده اید، لذا برای استفاده و بهره برداری مطلوب و حداکثری از این فرصت باید به تلاشتان بیش از پیش ادامه دهید. متاسفانه در کشور ما سد ورود به دانشگاه تمامی انرژی دانش آموز و دانشجو را می گیرد و اما بعد از قبولی، دانشجو انرژی و انگیزه لازم برای ادامه مسیر را ندارد. فراموش نکنید شما در آغاز راه هستید و تا پایان فاصله زیادی دارید و برای رسیدن به تک تک خواسته هایتان باید بی خوابی بکشید و از تلاش و کوشش باز نیاستید و از فرصت های مناسب استفاده کنید. به قول سعدی: رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسته رود... رهرو آنست که آهسته و پیوسته رود.

2) ممکن است برخی از رشته گرایش ها در مقایسه با رشته گرایش های دیگر در ظاهر بازار کار مناسبی داشته باشد، ولی برای تمامی دانشجویانی که در رشته خود بهترین هستند همیشه کار وجود داشته و دارد و به عبارتی این رشته نیست که به ما و آینده ما ارزش و اهمیت می دهد، بلکه این خلاقیت در تخصص خود، پشتکار، تعهد، اخلاق خوب در کنار سواد و مهارت و بینش خوب است که آینده شغلی شما را می سازد. فراموش نکنید تمامی کسانیکه به کار خود علاقه داشته و دارند و نسبت به آن تعهد، بینش، دانش و آینده نگری دارند دیر یا زود در جامعه جای خود را پیدا می کنند.

3) با توجه تغییر و تحولات زیاد در جهان و سبک زندگی بشر، تعریف از سواد نیز دستخوش تغییر شده است. امروزه شما نمی توانید فقط با اتکا به تخصص خود در یک رشته/گرایش خاص، خودتان را باسواد معرفی کنید. ما باید در کنار خوب درس خواندن و خوب پژوهش کردن یاد بگیریم که:

الف) چگونه تحلیل مسائل و معضلات مختلف جامعه را داشته باشیم؟ (سواد تحلیلی)

ب) چگونه از محیط زیست خود مراقبت کنیم؟ (سواد بوم شناختی و یا زیست محیطی)

پ) چگونه با افراد و قومیت ها  و ملل مختلف ارتباط بگیریم؟ ( سواد ارتباطی و زبان خارجی)

ج) چگونه غذا های سالم را بشناسیم و از بیماری های مختلف خودمان را محافظت کنیم؟ (سواد سلامتی)

چ) چگونه اخبار و اطلاعات راست و دروغ را از همدیگر تشخیص دهیم؟ ( سواد رسانه ای)

ح) چگونه از علوم و فناوری های رایانه ای در رفع نیازهای علمی و روزمره استفاده کنیم (سواد رایانه ای)؟

و ...

4) دانشگاه و دانشگاهیان (استاد و دانشجو) در برابر جامعه وظیفه دارند و نمی توانند نسبت به آنچه که در سطح کلان و خرد کشور اتفاق می افتد بی تفاوت بمانند. بنابراین، ما باید آگاهی عمومی جامعه را بالا ببریم، ما باید جامعه را از طریق آموزش های عمومی توانمند سازیم، ما باید منافع شخصی را در منافع همگانی تعریف کنیم و کار جمعی و کار تیمی برای رسیدن به منافع جمعی و جامعه را تمرین کنیم، ما باید به ایجاد سازمان های مردم نهاد (NGO) و یا نهادهای مدنی غیردولتی اصرار کنیم و در آنها حضور فعال داشته باشیم، و ما باید تغییرات را از خودمان شروع کنیم و یا به اصطلاح از تغییرات کوچک شروع کنیم تا در آینده شاهد تغییرات بزرگ و مثبت در جامعه باشیم؛ چرا که خدواند در قرآن کریم نیز وعده می دهد؟ «إِنَّ اللهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّی یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ» : بی تردید خداوند سرنوشت قومی را تغییر نمی دهد تا آنها وضع خود را تغییر دهند (رعد/11).

در پایان از همه دانشجویان عزیز تقاضا و انتظار دارم از انرژی جوانی استفاده کنند تا تحرک و پویایی لازم را با مشارکت خود در فعالیت ها و برنامه های علمی و فرهنگی دانشکده و دانشگاه به نمایش بگذارند تا امید و شادابی در دانشگاه بیش از پیش نمایان شود و دانش آموختگان و کارشناسان با سواد، متفکر، متعهد، خلاق، دارای مهارت های تخصصی و عمومی، ایده پرداز و سرشار از بینش علمی و فناورانه به میدان خدمتگزاری مطلوب و اولویت دار به جامعه و کشور وارد شوند.

با آرزوی موفقیت روزافزون

علی حسین رضایان-رئیس دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران