بازگشت به صفحه کامل

محققان دانشکده علوم و فنون نوین برای اولین بار در جهان موفق به تولید انبوه کود اوره دوست دار محیط زیست شدند

به همت محققان دانشگاه تهران

تولید انبوه کود اوره دوست دار محیط زیست با مقاومت گرمایی، مکانیکی و خاصیت آنتی کیکی برتر با استفاده از مواد کاملا طبیعی برای اولین بار در جهان.

محققان دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و با همکاری شرکت پتروشیمی پردیس (عسلویه)، برای اولین بار در جهان با استفاده از مواد کاملا طبیعی، ارزان قیمت و بدون استفاده از حتی یک قطره حلال یا ماده شیمیایی موفق به تولید انبوه کود اوره دوست دار محیط زیست با مقاومت مکانیکی، گرمایی و خاصیت آنتی کیکی برتر شدند.

دکتر حسین صباحی، مجری طرح و دانشیار بخش نانوبیوتکنولوژی گروه مهندسی علوم زیستی می گوید: این پروژه حاصل کار تحقیقاتی در دانشگاه هوهنهایم آلمان (1385)، یک طرح مصوب در بنیاد بین المللی علوم در سوئد (www.IFS.Se, 2011)، دو طرح فناورانه در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران و چندین رساله دکتری و  کارشناسی ارشد در گروه مهندسی علوم زیستی می باشد. وی با اشاره به دستاوردها و خواص اوره ابداعی گفت: « در اوره کامپوزیتی جدید، خاصیت آنتی کیکی 13% بالاتر، سرعت رهایش اوره 16% کندتر، مقاومت گرمایی  C˚37 تا  C˚113 بیشتر و انتشار فرمالدئید به اتمسفر به میزان 22% کمتر از اوره معمول است. این نتایج درخشان، فقط با جایگزینی 20 درصد از فرمالدئید با نانو ذره معدنی طبیعی و متابولیت های گیاهی حاصل شد. نتایج آنالیز گرماسنجی روبشی تفاضلی (Differential scanning calorimetry) همچنین نشان دادن که اضافه کردن افزودنی های ابداعی به اوره، انرژی لازم برای ذوب و تجزیه اوره را به ترتیب 43% و 23% افزایش داده است». وی افزود: «این داده ها نشان از بهبود مقاومت گرمایی اوره دارد و می تواند باعث کاهش درصد بیورت در کود تولیدی و همچنین کاهش انتشار آمونیاک و نیتروز اکسید (یکی از گازهای گلخانه ای) از آن به اتمسفر در ضمن کاربرد در مزرعه شود»

تولید انبوه کود اوره با خواص مقاومت گرمایی بالا (Thermal resistance)، خاصیت آنتی کیکی (Anti-caking)، کند رهایی (Slow-release)، محیط زیست دوست (Environment-friendly) و اکوفرند (Eco-friendly)  با استفاده از مواد بسیار ارزان قیمت، کاملا طبیعی و بدون استفاده از حتی یک قطره حلال یا ماده شیمیایی برای اولین بار در جهان اتفاق می افتد و این دستاورد علاوه بر افزایش سود حاصل از فروش، باعث ارتقاء استانداردهای کیفیت محصول، محیط زیست و کشاورزی و افزایش مزیت رقابتی می شود.

کود اوره؛ یک منبع تجدید پذیر که توسط صنایع پتروشیمی و با استفاده از نیتروژن هوا تولید می شود، به عنوان مهمترین منبع تامین کننده نیتروژن مورد نیاز گیاهان یکساله منجمله ذرت، گندم، جو، آفتاب گردان، کلزا، سویا، گلرنگ، چغندرقند، نیشکر و سایر گیاهان زراعی یک‌ساله در سطح وسیعی در ایران و جهان در حال استفاده است. به طوریکه در ایران سالانه حدود 2میلیوتن تن و در جهان حدود 150 میلیون تن مصرف می شود. در مورد اهمیت استفاده از کودهای نیتروژنه به خصوص اوره در گیاهان زراعی یکساله می‌توان گفت که در صورت عدم مصرف، تولید این گیاهان تا یک دوم و حتی بعضا تا یک سوم مقدار پتانسیل ممکن است کاهش پیدا کند، خصوصا در خاک‌های مناطق خشک مثل ایران که از نظر ماده آلی ضعیف هستند.

نکته قابل توجه دیگر اینکه یکی از صادرات اصلی پتروشیمی ایران به کشورهایی همچون هند و برزیل همین کود اوره است، بطوریکه تولید سالانه این کود در ایران 5/6 میلیون تن است که بعداز مصرف داخلی، 5/4 میلیون تن آن سالانه صادر می شود.

اوره همچنین کاربرد وسیعی در صنایع به عنوان ماده ضد خوردگی، ساخت فوم، لاستیک و چسب رزین/اوره/ فرمالدئید دارد. استفاده از این نوع اوره در تولید چسب چوب، فوم، لاستیک و ماده ضد خوردگی بعلت مقاومت گرمایی بسیار بالا و مقاومت مکانیکی مطلوب، می تواند باعث استحکام محصول تولیدی، خاصیت ضد آتش و همچنین کاهش خطر انتشار فرمالدئید (به عنوان یک ماده سرطان زا) به اتمسفر شود.

کاربرد وسیع دیگر اوره به عنوان کاتالیست در صنعت خودرو است، یکی از گازهای دخیل در پدیده گرمایش زمین و تغییر اقلیم و همچنین تهدید کننده سلامت انسان، N2O  است که به وفور از اگزوز خودروهای دیزلی و کشتی‌ها به اتمسفر منتشر می شود. در حال حاضر در اگزوز خودروها از اوره محلول در آب به عنوان کاتالیست جهت تبدیل این گاز خطرناک به گاز بی خطر N2 استفاده می شود. استفاده از اوره کامپوزیتی تولیدی با مقاومت گرمایی بسیار بالا، می تواند باعث افزایش کارایی آن بعنوان یک کاتالیست در صنعت خودرو شود.

در حال حاضر به همت کارگزاران محترم نظام خصوصا توجهات ویژه مقام معظم رهبری، دانشگاهها و مراکز علمی در مسیر درست تبدیل علم به فناوری قرار گرفته اند لذا با توجه به تجربیات اینجانب، پیشنهاد می شود جهت سرعت بخشیدن به این توفیق مبارک، حمایت های بیشتری از طرح های کاربردی و فناورانه به دور از روندهای پیچیده اداری، توجه ویژه به تاسیس و گسترش شرکت های دانش بنیان و تلاش در جهت تامین حداقل امکانات معیشتی اساتید، صورت پذیرد.

در پایان لازم می بینم از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه تهران، پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، ریاست محترم دانشکده علوم و فنون نوین و شرکت پتروشیمی پردیس بخاطر حمایت های موثرشان نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم.